Ételek gyorsan, könnyen,egyszerűen, olcsón!

Ha egyszerű recepteket szeretne, olcsón elkészíteni, HA egészséges recepteket szeretne, amiket a fogyókúrás étrendjébe is beiktathat, akkor böngésszen itt kedvére!

 

A mai drágaság, az olcsó élelmiszerek beszerzése, a kevés fizetés gyakran kényszeritőek, hogy a főzést nagyon egyszerű receptekkel, olcsóbbnál olcsóbb alapanyagokból készítsük el. A fogyókúrás ételeket is lehet nagyon olcsón megfőzni.

Eben is egy nagyon régen kiadott könyv volt a segítségemre, anyukámtól, nagymamámtól is sokat tanultam. A nagyim szlogenje: " semmit nem szabad kidobni ". Valamire mindent felhasznált. Az anyum is átvette ezt a szokást. Fantasztikus dolgokat tud varázsolni pl. egy szelet maradék sült húsból. /ledarálva, 2 főtt tojással együtt, pici mustár, só, bors, kicsi margarin, és máris kész a melegszendvics krémje/ Ugye milyen egyszerü? Olcsón kivitelezhető, és még finom is!

Leves receptek

HAMIS HÚSLEVES

Miután a hús drága, készítsünk hamis húslevest, amely igen hasonló ízű a valódi húsleveshez.

Egy lábasba teszünk egy kanál zsírt, szeletekre vágott zöldséget, répát, és ezt puhára pároljuk, ha puha, teszünk rá egy kanál lisztet, gyakori kavarás mellett a lisztet megsárgítjuk, auután hideg vízzel föleresztjük, teszünk bele sót, és forrni hagyjuk, tálalás előtt leszűrjük, és tésztát főzünk bele úgy, mint a húslevesbe.

 

GOMBALEVES

Veszünk 4-5 gombát, megtisztítjuk, és hosszúkás szeletekre szépen fölvágjuk. Egy lábasba teszünk 1 kanál zsírt, ha forró, beletesszük a gombát, megsózzuk, és puhára pároljuk, ha puha, teszünk rá apróra vágott petrezselyemzöldjét, és egy kanál lisztet, ha a liszt megpirult, öntünk rá vizet, vagy ha van csont, úgy azt megfőzzük sós vízben,és azt szűrjük rá, ha jól forrt, apró galuskát /nokedlit/ főzünk bele. Tálalás előtt egy kanál tejfölt teszünk bele, ami igen javítja az ízét.

 

SUHANTOTT LEVES

Egy fazékba teszünk 1 kanál zsírt, fél fej apróra vágott vöröshagymát, ha a hagyma megpirult, teszünk rá kevés paprikát, és föleresztjük hideg vízzel, megsózzuk, és forrni hagyjuk. Gyúrott tésztá, vagy galuskát főzünk bele.

 

 

                                    HÚSPÓTLÓK

Olcsón kivitelezhető, egyszerű receptek:

A hús nagy ára gyakran kényszerít arra, hogy hústalan ebédeket készítsünk. A krumpli igen alkalmas húspótló, és ezért is jó, mivel különféleképpen lehet elkészíteni. Legismertebb a paprikás krumpli. Szerintem ezt mindenki tud készíteni, így mást írok le.

LERAKOTT KRUMPLI

8-10 krumplit megmosunk, vízben megfőzünk, meghámozzuk, és karikába vágjuk. Egy tűzálló edénybe teszünk egy kis zsírt vagy vajat, egy sor fölszeletelt krumplit, megsózzuk, tejföllel leöntjük, keményre főtt tojást karikára vágva teszünk rá, és ezen lerakást megismételjük, míg a krumpli elfogyott. Legfölül kevés zsemlemorzsát szórunk rá, és a sütőbe szép világos sárgára sütjük, de óvatosan, hogy ki ne száradjon.

 

GOMBÁS KRUMPLI

Szép, egészséges krumplit megmosunk. Egy fazékba tesszük, vizet öntünk rá, és puhára főzzük, de úgy, hogy egészben maradjon. Leszűrjük róla a vizet, és óvatosan meghámozzuk. A tetejét és alját levágjuk, és a krumplit kivájjuk. Egy kis lábosban zsíron kevés rizst puhára párolunk, egy másik lábosban néhány gombát párolunk puhára, kevés petrezselyem zöldjén, azután a gombát, rizst összekeverjük, teszünk hozzá tejfölt, és megtöltjük vele a krumplit. Tűzálló edénybe tesszük a krumplikat, a levágott tetejét visszatesszük a krumplira, teszünk rá zsírt és tejfölt, és a sütőben fél óráig hagyjuk.

 

TOJÁSOS KRUMPLI

Néhány krumplit /lehetőleg sárga legyen/ puhára főzzük, megtisztítjuk, és áttörjük. Teszünk hozzá kevés zsírt, 1 egész tojást, sót, lisztet. Mindezt összekavarjuk, toojásdad alakokat formálunk belőle, és előbb lisztbe mártjuk, azután fölvert tojásba, végül szitált morzsába és forró zsírba kirántjuk. Lehet húspótlékul főzelék mellé adni, vagy pecsenye mellé köretnek, esetleg savanyúság mellé önálló ételnek.

Anyukám sokszor a maradék krumplipüréből készíti ell, panírozás nélkül süti ki. Tartalmas leves mellé, második fogásként  kiváló.

 

HADI TÜKÖRTOJÁS

Néhány krumplit puhára főzünk, áttörjük, megsózzuk, kevés zsírt, egy egész tojást és lisztet kavarunk hozzá. A tükör-tojássütőbe /vagy palacsintasütőbe/ zsírt teszünk, ha forró, bele teszünk egy kanállal a keverékből, és sárgára sütjük, előbb az egyik oldalát, azután megfordítjuk, hogy a másik fel is megsüljön.

Tartalmasabb, lakatóbb mint az egyszeráű tükörtöjás. Főzelék mellé feltétnek ajánlom.

 

HÚSOS PUDING

Előfordul a háztartásban, hogy marad pecsenye hús, vagy leveshús, ezeket pudingnak igen jól felhasználhatjuk. A húst a húsdarálón megdaráljuk, hozzádarálunk még áztatott zsemlét, leverünk 1 kanál zsírt, 2 tojás sárgáját, beletesszük a darált húst, sót, borsot, ha van egy kis kanál mustárt és a két tojáshabbá vert fehérjét. Kikent formában háromnegyed órán át főzben főzzük.

Krumplipüré mellé izletes.

 

GOMBA TOJÁSSAL

Szép gombákat veszünk, fehéreket és keméyneket. Ha megtisztítottuk, szép keskeny szeletekre vágjuk, zsírban apróra vágott petrezselyem zöldjén, kevés sóval óvatosan pároljuk, mindig kis vizet öntünk alá. Ha a gomba puha, 1 tojást ütünk rá, összekavarjuk, és pár percig a tűzön hagyjuk, azután föltálaljuk.

A gomba kitünő fehérje forrás, vitamindús étel készíthető belőle, és olcsón belehet szerezni. Fogyókúrás ételek olcsón, gombából.

 

 

Felhasznált irodalom:" Szegény asszony szakácskönyve "

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 7
Tegnapi: 22
Heti: 50
Havi: 368
Össz.: 244 278

Látogatottság növelés
Oldal: "szegény ember vízzel főz" no de a gazdag is!
Ételek gyorsan, könnyen,egyszerűen, olcsón! - © 2008 - 2024 - fozesitippek.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »