Előételek
Több féle előétel van. De most azokat sorolnám ide, ami leves helyett, vagy leves előtt is megállják a helyüket. Lehet ez ünnepi menüsor vagy egy vasárnapi ebéd is. De uzsonnának vagy vacsorának is tökéletesek. Ezek elsősorban sós ételek, amik nem helyettesítik a desszertet.
Az előételek változatosabbá teszik a menüsorunkat, táplálkozásunkat, étkezésünk színvonalát és növelik az étrendek élvezeti értékét és tápértékét. Úgy állítsuk be a menüsorba, hogy étvágykeltők és zamatosak legyenek, de ne legyenek túl laktatóak. Nehezebb hús ételek előtt érdemes könnyebb előételt, és könnyebb hús étel előtt tartalmasabb előételt kínálhatunk. Készíthetjük tojásból, húsokból, tésztából, halból, gyümölcsből, zöldségekből. Ezekből meleg és hideg előételt készíthetünk. Lehet vegyes ízelőt is tálalni a főétel előtt, ilyenkor azonban nagyon keveset adjunk.
Paraszt lepény: Omlós tésztából készült sós pite. Amibe több féle tölteléket is tehetünk. Most én besamel mártást és házi kolbászt választottam. Nagyon jó uzsonnára vagy vacsorára is.
Elkészítés:
• 35 dkg liszt
• 3 tojás sárgája / + 1 tojás a lekenéshez /
• 25 dkg margarin
• kevés tejföl amennyit felvesz
• 1 kiskanál só
• oregáno, bazsalikom és pici bors
• fél zacskó sütőpor
• házi kolbász ízlés szerint
• 2 evőkanál liszt
• 3 dl tej vagy amennyit felvesz
• szerecsendió / nem fontos/
• 20 dkg trappista sajt / jó a háromszög sajt is /
A lisztet és 20 dkg margarint összedolgozzuk, hozzáadjuk a tejfölt és a 3 tojás sárgáját, a sót és a többi fűszereket. Kigyúrjuk gombócra. Aztán elfelezzük. Az egyik felét kinyújtjuk ujjnyi vastagra, ráhelyezzük egy kivajazott és kilisztezett torta formába vagy lehet gyümölcs torta forma is. Jó bele nyomkodjuk.
Besamel mártás, vagyis tejmártás: Közbe a maradék 5 dkg margarint felolvasszuk egy lábasba tűzön. Hozzáadjuk a lisztet, pirítjuk lassú tűzön, utána felengedjük tejjel, de nem sokkal, hogy a végén tejföl sűrűségű legyen. A reszelt sajtot vagy a háromszög sajtot hozzá adjuk, a csipet sót és a szerencse diót is, ha van. Addig forraljuk, ameddig a sajt el nem olvad. Sok étel alapanyaga. Csőben sütésre, vagy ropogósok készítésére, vagy sajtos tészta mártásának is kiváló.
Ráhelyezzük elkenve a besamel mártást a tésztára, utána a kolbász karikákat. Ezután ráhelyezzük a tészta másik felét kinyújtva. A széleit megnyomkodjuk, utána a tetejét villával megszurkáljuk. Lekenjük tojással, és sütőben kb.: 20 percig sütjük. Majd kivesszük és a maradék reszelt sajtot rászórjuk, még 5 percig pirosra sütjük.
Tálalása: Hagyjuk kihűlni, mert forrón összeesik. Torta cikkekre felszeleteljük. Petrezselyem csokorral díszítjük.
Gombával töltött burgonya: Lehet köretként is adni húsokhoz, de elsősorban egy könnyű előétel főétel előtt.
Elkészítés: / 4 adaghoz /
• 2 db közepes méretű burgonya
• 20 dkg sampion gomba
• 1 fej hagyma
• 1 evőkanál étolaj
• bors, oregáno és só
• 10 dkg trappista sajt
Elfelezzük a burgonyát hosszába, és kikaparjuk a belsejét, megsózzuk. A már ismert gombaragúval megtöltjük. Megszórjuk reszelt sajttal , tepsibe helyezzük, és 25 percet sütjük. Forrón tálaljuk, egy csokor petrezselyemmel díszítjük.
Popey saláta: Ez nem csak egy saláta a főétel mellé. Nagyszerű előételnek is, vagy uzsonnának, vagy vacsorának is megállja a helyét. Egészséges, tartalmas és nagyon ízletes.
Elkészités: / 4 adaghoz/
• 500 g zöldségkeverék mix
• 1 fej saláta
• 30 dkg sonka szalámi
• 20 dkg trappista sajt
• 1 doboz tejföl
• 200 ml majonéz
• csipet só és fekete bors
• fél dl citromlé vagy fehérbor
• 3 evőkanál cukor
A salátát levélre bontjuk, egy kis tányérra körbe tesszük a tányér széleinél. Utána a sonka szalámit vékony csíkokra vágjuk és rátesszük a salátára egyenletesen elosztva. Közbe megfőzzük a zöldség keverék mixet kis sóval, leszűrjük és hagyjuk kihűlni.
Tartár mártás: Az egy doboz tejfölt a majonézzel a cukorral a sóval és a borssal meg a citromlével vagy a fehérborssal simára keverjük. Sűrű palacsinta tészta állagú legyen. Nagyon jó salátákba Pl.: francia saláta vagy hagymás burgonya saláta. Hideg tálak alapanyaga. Rántott sajthoz vagy sült halakhoz is szokták adni.
Elkeverjük a kihűlt a zöldség mixet a tartár mártással, és a sonka szalámikra tesszük középre halmozva. Tetejére reszelt sajtot szórunk, és díszítésnek szárított petrezselyem zöldet szórunk rá. Ha nem esszük meg azonnal, akkor a hűtőbe tároljuk becsomagolva fóliába mert így nem szárad ki.
Karfiol csőben sütve: Előételként vagy köretként is kitünő, de vegetáriánusoknak is ajánlom. Könnyű, nem laktat mégis tartalmas.
Elkészítése:
• 1 karfiol fej
• só és bors
• 0.5 l tej
• 10 dkg margarin
• 3 evőkanál liszt
• 20 dkg trappista sajt
• kevés zsemlemorzsa
Kivajazunk egy tűzálló edényt. Megfőzzük a karfiolt sós, forró vízbe roppanósra, de vigyázzunk, hogy ne főzzük szét. Utána leszűrjük. Elkészítjük a besamel mártást, amit a végén montírozzuk, amit annyit jelent, hogy a legvégén, amikor elzártuk, liszttel megforgatott hideg vajdarabot teszünk bele. Elég 2-3 darabot. Ezt azért kell, hogy bársonyos és még sűrűbb legyen a mártás. Elkeverjük míg el nem olvad. A felét beleöntjük a kivajazott tálba, majd belehelyezzük a karfiolokat. Ezután öntsük rá elosztva a mártást. A tetejére reszelt sajtot szórunk, és kevés zsemlemorzsát. Ez azért kell hogy beszívja a felesleges szószt és így még sűrűbb lesz az étel, nem esik szét. 20 percre sütjük alufóliával letakarva közepes hőmérsékleten, majd 10 percig anélkül pirosra sütjük. Hagyjuk kihűlni, és kockára vágjuk. Petrezselyemzölddel díszítjük.
Bevert tojás bakonyi módra: Remek előétel egy ünnepi menühöz, vagy vacsorára is tökéletes. Laktató és ízletes. Natúr hússal is elkészíthetjük de akkor már nem előétel lesz, hanem főfogás.
Elkészítése: / 4 személyre /
• 4 tojás
• só, bors
• 4 adag párolt rizs / 4 kis marék/
• kis olaj
• 1 fej hagyma
• fél kg sampion gomba
• oregáno
• 3 evőkanál tejföl
• fél evőkanál pirospaprika
• 2 evőkanál liszt
• szárított petrezselyem zöld
Párolt rizs: Kis olajon megpirítjuk a rizst kevés sóval és borssal. Ha forró a rizs, akkor felengedjük dupla mennyiségű vízzel. Folyamatos keverés mellet fedő alatt lassú tűzön puhára pároljuk. Ha kész, leszűrjük és átmossuk hideg vízzel, hogy ne legyen ragadós. Sok ételnek a körete és alapanyaga.
Bevert tojás: Forrásba lévő vízbe üssük fel a tojást, 2-3 percig benne hagyjuk vagyis posirozzuk. A kicsapódó fehérje megszilárdul a benne lévő sárgája meg folyékony marad. Szűrőkanállal kiszedjük, és enyhén sós, langyos vízbe tesszük át. Majd tálaláskor formázzuk ronggyal vagy pogácsa szaggatóval, hogy szép kerek legyen.
Bakonyi mártás: Gombaragút készítünk a már ismert módon. Utána hozzáadjuk a tejfölben elkevert lisztet és pirospaprikát is. Felengedjük vízzel, de épp hogy ellepje. Forraljuk ameddig tejföl sűrűségű nem lesz.
Egy tányérra ráhelyezzük egy kupacra a párolt rizst. Erre a bevert tojást, és ráöntjük a bakonyi mártást. De lehet a rizs kőré is önteni a mártást. Kis tejföl pöttyökkel, petrezselyemmel meg paprika és paradicsom karikával díszítjük.
Csirkemell rizottó: Előétel egy könnyebb főfogás előtt. De ha többet adunk, akkor főfogásként is megállja a helyét. Vacsorára is tökéletes. Egészséges ,könnyű, laza és ízletes.
Elkészítése: / 4 személyre/
• 0.5 kg csirkemell
• 1 fej hagyma
• kis étolaj
• 4 adag rizs
• Kb. fél bögre zöldborsó
• majoránna, só, bors
• szárított petrezselyem zöld
• 10 dkg trappista sajt
Kevés olajon a kockára vágott hagymát megpirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott csirkemellet. Pirítjuk míg kérge nem lesz. Hozzá adjuk a zöldborsót, és a fűszereket meg a szárított petrezselyemzöldet. Kevés vízzel felöntve pároljuk kb. 20 percig, amikor kevés leve lesz, elzárjuk. Közbe elkészítjük a párolt a rizst a már ismert módon. Összekeverjük a csirkemellel. Tálaláskor bögrébe vagy lapos formába tesszük és tányérra helyezzük. Így kerek és formás lesz. Reszelt sajttal megszórjuk. Petrezselyemmel díszítjük.
Húsos ravioli: Remek előétel egy ünnepi könnyű főfogás előtt. Vagy ha többet adunk, akkor főfogásnak is tökéletes. Kicsit igényes az elkészítése, de megéri, mert különleges és rendkívül ízletes.
Elkészítése: / 5 személyre/
• 50 dkg liszt
• 6 tojás
• só, bors, majoránna, szerecsendió és bazsalikom
• 40 dkg darált sertés hús
• 10 dkg csirkemáj
• 10 dkg margarin
• 20 dkg trappista sajt
• kis étolaj
• 200 ml paradicsom püré
• 2 evőkanál cukor
A lisztből és a 3 tojásból meg egy csipet sóból gyúrttésztát készítünk. Ha szükséges, kis vizet adun hozzá, de kemény legyen a tészta. Kinyújtjuk vékonyra.
Vajban finomra vágott vöröshagymát pirítunk, hozzáadjuk a darált húst, és a ledarált nyers csirkemájat. Sót, borsot, majorannát és szerecsendiót adunk hozzá. Kis vízzel készre pároljuk. Amikor kész és elzártuk, hozzá adunk 3 tojássárgáját. Azért ekkor, mert különben kicsapódik a tojás és darabos lesz.
Kis halmokat teszünk a tészta egyik felére, és közötte megkenjük tojással. A másik felét ráhatjuk, és jól megnyomkodjuk, hogy ráragadjon a tojásra a tészta. Majd derelyevágóval kiszaggatjuk, és villával megnyomkodjuk a széleit, hogy ne follyon ki főzéskor a töltelék. Majd bő, forró, sós vízbe kifőzzük 30 percig. Ha kész, akkor szűrőkanállal kiszedjük, és olvasztott vajba megforgatjuk tűzön. Reszelt trappista sajtot szórunk a tetejére. Díszítésül szárított petrezselymet szórunk a tetejére.
Adhatunk hozzá külön bazsalikomos paradicsommártást is. Amely nem teszi szárazzá az ételt. Még sok mindenhez adhatjuk. Pl.: halakhoz sült és főtt húsokhoz. Vagy a paradicsomos gombóc alapanyaga is. Kis olajon vagy zsíron pirítunk lisztet barnára, ezt hívjuk zsemleszínű rántásnak. Hozzáadjuk a paradicsom pürét, kis vizet, hogy tejföl sűrűségű legyen. Majd a fűszereket, sót, borsot, 2 evőkanál cukrot és a bazsalikomot. Kiforraljuk, majd elzárjuk. Kis mártásos csészébe tálaljuk forrón külön. Vagy rá is önthetjük a tésztára tálaláskor, és rá szórjuk a reszelt sajtot.
Hortobágyi húsos palacsinta: Nagyon jó előételként, főételként is ha többet adunk, sőt, vacsorára is tökéletes. Ízletes, laktató, magyaros és ízléses. Ha maradt egy kis pörkölt tegnapról, lehet az marha vagy csirke vagy sertés is, akkor abból gyorsan meglehet csinálni.
Elkészítése: / 5 személyre/
• fél kg liszt
• só és egy csipet cukor
• kis étolaj
• 2 dl tej
• 4 tojás
• szóda amennyit felvesz
• 2 fej hagyma
• fél kg csirke hús /bármilyen hús is lehet/
• 2 evőkanál pirospaprika
• bors és majoránna
• 1-1 paprika és paradicsom
• 2 evőkanál tejföl és liszt
Kevés zsíron kockára vágott vöröshagymát pirítunk. Beletesszük a kockára vágott húst / lehet csirke mell vagy más is, de az fontos hogy ne legyen benne csont és sok zsír se/. Sózzuk, borsozzuk és majoránnát szórunk rá. Paprika és paradicsom karikát teszünk bele. Kis vizet teszünk bele. Amikor már puha a hús akkor beleszórjuk a pirospaprikát. Szaftosra pároljuk. /De, mint írtam, maradék pörköltből is lehetséges./ Kivesszük a húst és ledaráljuk kevés tejföllel és egy kis szafttal. A levéből meg paprika mártást készítünk. Behabarjuk a szaftot. Tejfölt, lisztet egy kevés vízzel elkeverünk és beletesszük a paprikás szaftba. Addig forraljuk míg tejföl állagú nem lesz.
Palacsinta: Lisztet, 4 tojást, csipet sót és cukrot, és 2dl tejet elkeverünk. Hozzáadjuk a szódát, míg olaj sűrűségű nem lesz. A végén egy kevés olajat is hozzáadunk, hogy ne ragadjon le a tészta a sütőhöz. Vékonyra kisütjük. Sok féle tölteléket is beletölthetünk felcsavarva. Nagyon jó desszertként. Sok féle étel elkészíthető belőle.
Kis hús masszát beleteszünk a közepébe és először a két szélét majd a végeket ráhatjuk, és feltekerjük téglalap alakúra. Előételnek egyet, főételnek 2 db-ot adunk egy személynek. Rá öntjük a paprika mártást, hogy szépen ellepje. Díszítésként tejföl pöttyöket, szárított petrezselyem zöldet és paprika, paradicsom karikát teszünk rá. Forrón tálaljuk.